HTML

HTML is een code taal en staat voor HyperText Markup Language. Deze taal is onmisbaar voor het bouwen van websites. Met HTML code taal geef je aan waar elementen zoals een tekst of een afbeelding getoond moet worden. De achterliggende gedachte achter deze codetaal is dat content in verschillende browsers en computers op een consistente wijze weergeven wordt. Wil je deze codetaal beter leren begrijpen? Lees dan hier onze HTML handleiding speciaal ontwikkelt voor beginners.

WordPress in een paar klikken online!

Wat is HTML?

De codetaal HTML is ontwikkeld aan het begin van het digitale tijdperk met als doel om hetzelfde document op elk computersysteem leesbaar te maken. Destijds werd dezelfde tekst anders weergeven op willekeurige computersystemen. Met HTML als opmaaktaal werd het mogelijk om elementen op bepaalde posities te presenteren, wat de leesbaarheid van de webpagina ten goede kwam. HTML vormt de basis van webdesign. 

Met HTML kun je alleen aangeven waar elementen komen te staan. Met Cascading Style Sheets (CSS) regel je de vormgeving van de elementen zoals de kleur van de tekst, de grootte van het lettertype en de kleur van de borders. Je hebt kennis van HTML nodig om CSS op geavanceerde wijze te gebruiken.

Hoe maak ik van een tekstpagina een HTML-pagina?

Het is mogelijk om een platte tekst (zonder HTML codering) in een browser te weergeven. Echter wordt een pagina snel onoverzichtelijk wanneer de inhoud van de pagina toeneemt. Met HTML-tags en HTML-attributen is het mogelijk om de elementen te ordenen wat de leesbaarheid en overzichtelijkheid ten goede komt. Hieronder leggen we uit hoe het werkt.

HTML-tags

Voor het opmaken van een pagina maken we gebruik van HTML tags. Deze tags bestaan altijd uit een open- en sluit-tag. Er zijn uitzonderingen op deze regel (daar komen we later op terug). De HTML-tags verdeel je in op basis van: structurele opmaak, pagina indeling, lijsten, tabellen, achtergrond (incl. kleuren), formulieren, kaders en JAVA. Bekijk de voorbeelden hieronder om het beter te begrijpen.

Pagina indeling

  • Alinea: <p>om aan te geven waar een alinea begint en eindigt</p>
  • Alinea uitlijnen: <left>links weergeven</left>, <center>in het midden weergeven</center>, <right>rechts weergeven</right>
  • Naar de volgende regel: <br>  (uitzondering op de regel – geen sluit-tag)
  • Horizontale lijn: <HR> (uitzondering op de regel – geen sluit-tag)

Lijsten:

  • Ongenummerde opsomming: <UL><LI> voor elk element </UL>
  • Genummerde lijst: <OL><LI>voor elk element</OL>

HTML-attributen

Met HTML-attributen geef je aan hoe de HTML-elementen (de tags) weergeven moeten worden. Bijvoorbeeld: hoe groot de lettertype moet zijn, hoe groot een afbeelding weergeven moet worden en in welke kleur je een tekst of tabel wilt weergeven.

Het kan zijn dat je meerdere HTML-attributen nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je de font, de grootte en de kleur van dezelfde tekst wilt aanpassen. Met een spatie onderscheidt je de attributen van elkaar. Bekijk hieronder het voorbeeld:

<p><FONT SIZE=”6″ COLOR=”#00FF00″ FACE=”Courier New”>Tekst weergegeven in groen.</FONT>.</p>

Dit komt er in de browser als volgt uit te zien:

Tekst weergeven in groen.

Gebruikte attributen in dit voorbeeld:  FONT, FONT SIZE, COLOR. De waarden zet je altijd tussen haakjes ‘’waarde’’.

De basiselementen

Elke webpagina bestaat uit HTML basiselementen. Deze zijn nodig om een pagina op de juiste manier te weergeven. Het onjuist toevoegen van de basiselementen of het ontbreken ervan kan ervoor zorgen dat de pagina niet goed weergeven wordt.

De basiselementen van HTML5 zijn:

  • De HTML5 doctype: <!doctype html>: hiermee geef je aan dat de inhoud van de pagina in een HTML5-bestand weergeven is.
  • De tags <html> </html>: hiermee geef je aan waar een HTML-document begint en eindigt.
  • De tags <head></head>:  hiermee geef je aan waar de gegevens van de pagina, zoals bijvoorbeeld de titel weergeven wordt.
  • De tags <body></body>: hiermee geef je aan waar de inhoud van de pagina weergeven wordt in de browser.

HTML5 is de laatste versie die uitgebracht is. 

Gebruik maken van een kladblok

HTML kan geschreven worden in Kladblok welke standaard aanwezig is op een Windows computer. Het is belangrijk dat je het bestand als .html op slaat en niet met de gebruikelijke .txt extensie. De .html bestanden sla je vervolgens op via de een FTP programma in de mappen van de website.