Joomla

Joomla! behoort samen met WordPress en Drupal tot de meest populaire content management systemen (CMS). Met CMS zoals Joomla is het mogelijk om zonder kennis van programmeertalen een professionele website of webwinkel te bouwen. Joomla! is een open software waarbij ontwikkelaars wereldwijd templates en plugins kunnen ontwikkelen. Zo is het ook mogelijk om een plugin op maat te laten maken. Benieuwd naar de mogelijkheden en hoe het werkt? Lees dan onze Joomla! handleiding hieronder. 

WordPress in een paar klikken online!

Joomla! in een notendop

Met een open CMS zoals Joomla! wordt het makkelijker om een website te bouwen, deze te beheren en vorm te geven. Met behulp van beschikbare of op maat gemaakte extensies kun je functie toevoegen en het aantal mogelijkheden uitbreiden. Joomla! is geschikt voor een simpele of geavanceerde website. Wil je een webwinkel bouwen en heb je ambities? Dan passen WordPress WooCommerce en Magento waarschijnlijk beter bij jouw plannen. 

Plus- en minpunten Joomla

    • Gratis te gebruiken. De software is gratis te gebruiken. Daarnaast worden er gratis en betaalde templates en extensies aangeboden. 
    • Een veilig platform. Het systeem wordt eens in de zoveel tijd van een update voorzien om veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid te kunnen garanderen.
    • De Joomla community bestaat uit gebruikers en ontwikkelaars die oplossing van problemen bespreken in blogartikelen en forums. 
    • Groot aanbod extensies: er worden meer dan 8.000 extensies aangeboden. Dagelijks worden er nieuwe extensies en templates gelanceerd.
    • Meerdere personen aan een website werken. Net als bij WordPress en Drupal is het mogelijk om met meerdere personen aan een website te werken. Iedereen krijgt zijn eigen wachtwoord en gebruikersnaam. Lekker makkelijk!

 

 

Het verschil tussen Joomla, WordPress en Drupal

Joomla!, WordPress en Drupal zijn allemaal open CMS. Hierdoor zijn er veel gelijkenissen. Desalniettemin zijn er ook verschillen. Zo ligt de focus bij WordPress en Joomla! meer op het gebruikersgemak. Het is mogelijk om snel een blogpost of een nieuwe pagina te lanceren en de interface is eenvoudig te begrijpen. Drupal is over het algemeen veiliger dan WordPress en Joomla!. Hier staat dan wel weer een minder gebruiksvriendelijke interface tegenover. Over het algemeen kost het meer tijd om Drupal te leren begrijpen. 

Joomla is minder geschikt voor community websites (intranet en extranet) en het bouwen van een klantenportal.

Stap 1. Aan de slag met Joomla

Er zijn twee versies van Joomla:

  1. Joomla.com: dit is een goede manier om kennis te maken met de Joomla omgeving. Via Joomla.com maak je een gratis website aan. De hosting en een subdomein zijn inbegrepen. De domeinnaam ziet er dan als volgt uit: jouwdomeinnaam.joomla.com. Deze optie is alleen geschikt voor gebruikers die een simpele website willen bouwen.
  2. Joomla CMS: download het Joomla! pakket gratis en upload deze via je hosting of via een FTP programma. Er zijn hostingproviders die een one-click-installatie aanbieden. Deze optie is geschikt voor het bouwen van een professionele website of webwinkel.

Installatie Joomla op de webserver

Download hier het Joomla zip. bestand in het Nederlands. Upload alle bestanden vervolgens naar je FTP programma en koppel de database aan de gewenste domeinnaam. Lees hier instructies voor een installatie via FTP.

De makkelijkste weg is om voor een hosting provider zoals Vimexx, Hosting2Go en Strato te kiezen die een one-click-installatie aanbieden. 

Stap 2. Joomla template installeren

Er zijn gratis en betaalde templates beschikbaar. De gratis templates werken prima, maar voor een professionele look kom je al gauw bij een betaalde template uit. Joomla! templates koop je via de onderstaande marktplaatsen:

Het installeren van een Joomla template kan op verschillende manieren. De eenvoudigste manier is door het .zip bestand up te loaden via de backend van de website. Je upload het bestand en klikt op ‘Installeren’. Een andere mogelijkheid is om de template up te loaden in een FTP programma.

Stap 3. Joomla Extensies, componenten, modules en plugins

Je breidt de functionaliteiten van Joomla! uit met extensies, componenten en plugins. Dit kan in het begin verwarrend zijn. 

Een extensie is een onderdeel waarmee je de website kunt uitbreiden ongeacht welke template je gebruikt. 70% van de extensies download je gratis. Bekijk hier welke extensies er aangeboden worden.

Het is altijd mogelijk om extensies in en uit te schakelen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie extensies:

  1. Component: wordt gezien als een uitbreiding die op de hele website van toepassing is.
  2. Module: dit is een extra element die je aan iedere webpagina kunt toevoegen. Een goed voorbeeld is een Twitterfeed.
  3. Plugins: hiermee is het mogelijk om componenten uit te breiden. Bijvoorbeeld de captcha plugin die je aan een contactformulier (component) toevoegt. 

Stap 4. Het creëren van content

Een website met kwalitatieve en relevante content mag rekenen op hogere rankings in de zoekresultaten, meer bezoekers, meer terugkerende bezoekers en een betere conversie- of klikratio. Houd bij het creëren van content rekening met de onderstaande punten.

  • Via artikelbeheer kun je een nieuw artikel toevoegen. Schrijf unieke en bondige content waar de bezoeker wat aan heeft.
  • Via categorie- en tagsbeheer voeg je categorieën en tags toe. Vergeet niet om per categorie een tag en omschrijving toe te voegen. Door categorieën en tags toe te voegen wordt makkelijker voor bezoekers om zich te navigeren.
  • Via mediabeheer voeg je eenvoudig foto’s en video’s toe. Geef afbeeldingen een naam en verklein afbeeldingen alvorens je deze upload. Dit levert voordelen op voor SEO en de laadtijd van de website.
  • Voeg sociale media buttons toe. Bezoekers delen content waar ze enthousiast over zijn met vrienden via social media. 
  • Besteedt veel aandacht aan het schrijven van teksten. Geen tijd om zelf teksten te schrijven? Schakel een tekstschrijver in

Stap 5. Statistieken bijhouden & Joomla website optimaliseren

Het onderhouden en optimaliseren van je website is erg belangrijk. Door de resultaten goed in de gaten te houden weet je hoe jouw website er voor staat, waar de verbeterpunten liggen en hoe je de volgende keer nog betere content kunt aanbieden. Het verbeteren van je website bestaat uit drie stappen:

  1. Content creatie
  2. Analyseren website statistieken
  3. Website-optimalisatie

Onze specialisten helpen je graag met het bouwen, analyseren en optimaliseren van jouw toekomstige website. Benieuwd naar onze werkwijze? Laat je telefoonnummer achter in het contactformulier en onze webspecialist neemt zo snel mogelijk contact met jou op.