PHP

Met HTML en CSS bouw je statische webpagina’s. Wil je een zoekfunctie, inlogscherm of bewegende buttons aanmaken? Dan regel je dat met Hypertext Preprocessor (PHP). Dit noemen we dynamische webpagina’s waarvoor databases nodig zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een terugkerende bezoeker op iedere webpagina bij naam te noemen. In dit geval raadpleegt PHP de database om de naam van de bezoeker te achterhalen. Wil je leren programmeren met PHP? Hieronder volgt een gratis PHP handleiding voor beginners.

WordPress in een paar klikken online!

Volgens Wikipedia zijn er momenteel 26 miljoen website ontwikkeld met PHP als codetaal. Het wordt gebruik voor webapplicaties, forums, contentmanagementsystemen (CMS) zoals WordPress & Magento, blogs en wiki’s. Andere bekende server-side scripttalen zijn Java Server Pages (JSP), ColdFusion en Active Server Pages (ASP). 

Wat is PHP?

PHP is een open-software en wordt gezien als een server-side scripttaal. De code wordt uitgevoerd op de server en niet op de computer van de websitebezoeker. De server moet PHP ondersteunen wat de meeste webservers gelukkig ook doen. Met PHP kun je bestaande PHP databases benaderen wat deze codetaal geschikt maakt voor het ontwikkelen van dynamische webpagina’s en web applicaties zoals een gastenboek.

Kenmerken van PHP

Open source: gratis te gebruiken en toegankelijk voor iedereen. In blogartikelen en forums delen ontwikkelaars informatie over de werking van de taal, worden veel voorkomende problemen besproken en kun je zelf om advies vragen.

De bestandsextensie is .php: maak je een PHP code aan in kladblok dan dien je het bestand op te slaan als een .php bestand.

Browser afhankelijk: 

Je hebt een webserver nodig om een .php bestand te laten uitvoeren. De meest bekende browsers zoals Chrome, Internet Explorer en Safari ondersteunen PHP. 

Compatibel met alle besturingssystemen
Unix/Linux, Windows, Mac OS X.

Compatibel met de meest bekende databases

MySQL, PostgreSQL, Oracle, DB2, SQLite, Firebird, Frontbase, Ingres & Sybase.

Van start gaan met PHP

Wat moet je weten of doen, voordat je kunt beginnen met PHP?

  • Servers met PHP ondersteuning: tijdens het schrijven van een PHP-code wil je deze graag testen. Hiervoor heb je een server nodig.
  • Pagina’s met PHP eindigen altijd met de extensie .php
  • (MySQL) Database: voor de meeste webapplicaties heb je een database nodig waar je PHP gegevens in op kunt slaan.
  • Client side en server side: HTML & Javascript zijn client side codetalen wat betekent dat het stukje code wordt geopend op de computer van de bezoeker. PHP is een server side taal, het stukje code wordt geopend en uitgevoerd door de server.

PHP-editors uitkiezen

Net als bij andere codeertalen is PHP gewoon een tekstbestand die je kunt bewerken in simpele teksteditors zoals Kladblok. Echter zijn er ook speciale PHP editors beschikbaar. De meest bekende zijn:

  • Notepad++: deze editor van Windows is gratis. Je werkt met kleurcoderingen wat de PHP-tekst makkelijker leesbaar maakt. Gratis te downloaden.
  • Geany: deze editor werkt eveneens met kleurcoderingen en daarnaast voeg je de basisfuncties met een druk op de knop toe. Gratis te downloaden.
  • Adobe dreamweaver: de meest geavanceerde PHP-editor van dit moment. Het grote voordeel: je hebt de mogelijkheid om de code tijdens het schrijven op fouten te controleren. Nadeel: het is een prijzig pakket.

Overige opties zijn: Netbeans & PDT.

PHP installatie

Het wordt aangeraden om tijdens de testfase gebruik te maken van een lokale server. Het voordeel hiervan is dat je de bestanden direct kan openen in de browser. Dit doe je door Ctrl+S tegelijkertijd in te houden. Je hoeft dus niet elke keer het PHP-bestand up te loaden bij de webhost.

Je kunt zelf een webserver opzetten door middel van het programma WampServer 2.0 – staat voor Windows, Apache, MySQL en PHP. Een andere optie is gebruik maken van XAMPP web server-software. Volg hier de instructies.

Het is belangrijk dat alle PHP bestanden in de map htdocs opgeslagen worden. Dit maakt het mogelijk om je website via http://localhost of via http://localhost:8080 te openen.

De beginselen van PHP

Na het downloaden van een PHP editor en het verkrijgen van je eigen webserver wordt het tijd om te gaan oefenen. PHP leer je vooral door te doen, fouten te maken en veel forums te lezen.

<?php echo “Hello World”; ?>

‘Echo’ is een commando waarmee je een instructie kunt geven zoals het tonen van een bepaald element. Stel je wilt een tekst weergeven. Dan zet je de tekst tussen haakjes en sluit je af met een vraagteken en een haakje. 

Het is mogelijk om PHP te gebruiken in een HTML-bestand. In dit geval moet je weten dat de php code tussen <? en ?> moet staan én het bestand moet opgeslagen worden met een .php extensie. Hieronder zie je een voorbeeld:

<!doctype html> <html lang=”nl”> <head> <meta charset=utf-8> <title>Welkom op mijn website</title> </head> <body> <h1>Het is vandaag <?php echo date(‘d-m-Y’);?></h1> </body> </html>

PHP variabelen

Aan de hand van PHP variabelen kun je informatie tijdelijk of voor een langere tijd opslaan. Deze variabelen bevatten verschillende soorten informatie:

  • String: deze wordt in PHP ook ‘’string’’ genoemd en zet je altijd tussen aanhalingstekens.
  • Integer: een getal wordt een integer genoemd. Deze hoef je niet tussen aanhalingstekens te zetten.
  • Boolean: geeft aan of het ‘true’ of ‘false’ zijn en wordt gebruikt om aan te geven of iets gelukt is of niet.
  • Array: kan meerdere waarden naar keuze bevatten.  
  • $_GET en $_POST: dit zijn arrays die formuliergegevens bevatten. 

Een waarde aan een variabele toewijzen

Er zijn een aantal zaken die je moet weten over het toewijzen van waarde aan variabelen:

  • Met het “=” teken worden waarden toegekend aan variabelen.
  • Waardes beginnen altijd met een dollarteken zonder een spatie tussen de waarde en de $. 
  • De toekenning van de waarde aan de variabele wordt afgesloten met een puntkomma (;).
  • De tekst dient tussen aanhalingsteken te staan. Een getal wordt zonder aanhalingstekens weergeven.