Wix is een gratis tool waarmee je een website of webwinkel bouwt aan de hand van online drag en drop tools. Met deze handige tools zie je direct het resultaat. Dit maakt het bijzonder eenvoudig om een website of webwinkel te bouwen zonder over kennis van programmeertalen te beschikken. Iedereen kan gratis van Wix gebruik maken. Maar wil je extra functionaliteiten en een professionele website bouwen dan kom je al gauw bij een premium pakket uit. Benieuwd of Wix bij jouw plannen past? Je leest het hier!
Wix in het kort
Wix is flink aan de weg aan het timmeren. Inmiddels staat de teller op ongeveer 1 miljoen websites die met Wix gebouwd zijn. Ondertussen probeert Wix middels agressieve marketing campagnes meer leden te werven. Wix is een gesloten content management systeem (CMS) wat betekent dat de templates en plugins intern ontwikkeld worden.
De voor- en nadelen van Wix
Waarom en wanneer kies je voor Wix?
De voordelen
- Hosting + een gratis domeinnaam inbegrepen. Je kunt direct beginnen met het bouwen van je website.
- Geen programmeerkennis nodig. Bij open CMS zoals WordPress, Drupal en Joomla! kan het voorkomen dat je een stukje code moet aanpassen, verwijderen of toevoegen. Bij Wix komt er helemaal geen codering aan de pas.
- Klantenservice van Wix is 24/7 bereikbaar. Dat is wel fijn wanneer je in de problemen komt. Bij open CMS bestaat er geen klantenservice. Problemen los je zelf op of met behulp van forums of blog artikelen.
- Het aanbod van gratis en betaalde templates is groot in vergelijking met andere gesloten CMS systemen. In de laatste jaren zijn er veel templates bijgekomen en de verwachting is dat dit aantal alleen maar toeneemt. Bekijk hier de beschikbaar templates.
- Geen updates nodig: een template update automatisch. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over updatende plugins die onderling conflicteren zoals bij WordPress nog wel eens het geval kan zijn.
- Gebruiksgemak: websites bouwen en aanpassen doe je aan de hand van het ‘drag & drop’ principe aan de voorkant van de website. Terwijl je aanpassingen maakt, zie je direct hoe het eruit komt te zien. Erg handig!
De nadelen
-
- De mogelijkheden zijn beperkt in vergelijking met open CMS zoals WordPress, Drupal en Joomla. Je bent afhankelijk van de templates en plugins die Wix zelf uitbrengt. Bij open software systemen kan iedereen zich als ontwikkelaar aanmelden, templates en plugins ontwikkelen waardoor de mogelijkheden vaak oneindig zijn.
- Overstappen naar een ander platform kan lastig zijn. Je zult de website opnieuw moeten bouwen met het CMS waar je naar over wilt stappen.
- De support is alleen in het Engels beschikbaar.
- Google Analytics is alleen mogelijk tegen betaling.
- Het is alleen mogelijk om iDeal te integreren via Stripe (een betalingsprovider). Werk je met een andere betaal aanbieder dan moet je overstappen.
- Relatief duur in vergelijking met open CMS. WordPress, Drupal en Joomla! zijn gratis te gebruiken. Bij Wix is het voordeligste pakket iets meer dan 4 dollar per maand en het meest uitgebreide pakket kost 24,80 dollar per maand.
Stap 1: Wix account aanmaken
Voor het aanmaken van een Wix account heb je alleen een e-mailadres nodig. Vervolgens maak je een keuze uit de volgende pakketten:
- Connect domein
- 4,08 dollar per maand
- Beperkte mogelijkheden
- Wix advertenties worden weergeven
- Je maakt gebruik van een sub domein: jouwdomein.wix.com
- Combo
- 8,25 dollar per maand
- Gratis een domein + hosting
- Geen Wix advertenties
- Geschikt voor een persoonlijke blog
- Unlimited
- 12,42 dollar per maand
- Onbeperkte brandbreedte
- Gratis domein + hosting
- Geschikt voor ondernemers en freelancers
- eCommerce
- 16,17 dollar per maand
- Onbeperkte brandbreedte
- Gratis domein + hosting
- Webshop mogelijk
- Geschikt voor kleine bedrijven (restaurants, kleine webwinkels etc.)
- VIP
- 24,50 dollar per maand
- Meest uitgebreide pakket
- Webshop mogelijk
- 10 e-mail campagnes per maand
- website analyse mogelijk
- Geschikt voor uitgebreidere websites met veel bezoekers
Stap 3. Wix template uitkiezen
De hoeveelheid templates waar je uit kiest hangt af van het pakket dat je gekozen hebt. Zo heb je met een VIP pakket toegang tot alle beschikbare templates en is het aanbod beperkter voor pakketten met een lagere prijs. Er zijn templates speciaal ontwikkeld voor onder andere reisblogs, modeblogs en restaurant websites. Alle templates zien er overzichtelijk en professioneel uit.
Eenvoudig een template aanpassen
De kracht van Wix is dat je eenvoudig je website kunt aanpassen aan de hand van de drag & drop tool. Je sleept elementen zoals een tekstvak, een afbeelding of een button eenvoudig naar de gewenste plek. Het mooie is dat je direct ziet wat je doet. Bij open CMS zoals WordPress, Drupal en Joomla! moet je de pagina opslaan en opnieuw laden voordat je de wijzigingen kunt bekijken.
Tot slot kun je snel en eenvoudig van template verwisselen zonder hiermee in de problemen te komen. Bij open CMS zoals WordPress zou het overzetten van een template makkelijk moeten gaan, maar dit is in de praktijk niet altijd het geval. Met name wanneer je overstapt naar een WordPress template met een andere pagebuilder. Een pagebuilder is een plugin waarmee het bouwen van webpagina’s makkelijker wordt.
Website SEO en mobiel vriendelijk maken
Voor de vindbaarheid van je website is het belangrijk om deze SEO en mobielvriendelijk te maken. Wix maakt gebruik van responsive templates die zich automatisch aanpassen aan de grootte van het scherm. Op elke pagina of blogpost voeg je eenvoudig een SEO-titel, meta beschrijving en zoekwoorden toe. Dit is belangrijk voor SEO.
Webwinkel bouwen met Wix
Om een webwinkel te bouwen met Wix dien je ten eerste gebruik te maken van het e-commerce of het VIP pakket. Vervolgens kun je het pakket uit te breiden met extensies zoals een winkelwagen, live-chat functie, review tools en galeries voor producten. Zoals eerder aangegeven kun je iDeal alleen installeren als betaaloptie wanneer je gebruik maakt van de betalingsprovider Stripe. Lees hier hoe de integratie van iDeal precies werkt.
Stap 4. Content creëren, analyseren en optimaliseren
Het bouwen van een Wix website of webwinkel is niet ingewikkeld. De uitdaging ligt bij het creëren van content en het analyseren en optimaliseren van de website. Dit is noodzakelijk om je website constant te blijven verbeteren en zodoende meer bezoekers om te zetten in klanten. Waar let je bij het creëren van content en het analyseren en optimaliseren van je Wix website op?
- Creëren van content: is erg belangrijk. Doe onderzoek, geef handige informatie en voeg afbeeldingen of animatie toe. Deel content met persoonlijke blogs gerelateerd aan het onderwerp en deel deel deze op je sociale media accounts.
- Analyseren van data: gebruik Google Analytics om het aantal bezoekers bij te houden. Bekijk wat bezoekers doen op je website en stel de verbeterpunten vast.
- Optimaliseren: uiteindelijk optimaliseer je jouw website op basis van de analyses. Houd de doelstelling van jouw website in je achterhoofd en optimaliseer regelmatig je website om deze doelstelling te bereiken. Het verplaatsen van een contactformulier op een webpagina voor het genereren van meer leads is een voorbeeld van optimalisatie. Het is belangrijk dat je de doorgevoerde verbeteringen na verloop van tijd analyseert om te kijken of het ook echt een verbetering is gebleken.