Coderen

Programmeertalen vormen de basis van de digitale tijdperk waar we in leven. We gebruiken de programmeertalen om te communiceren met de computer. De meest bekende programmeertalen zijn HTML, CSS, PHP en Javascript. De vraag naar goede web developers en programmeurs neemt toe. Leren programmeren is dus geen slechte investering. Ben je alfabeet wanneer het aankomt op programmeertalen? Blijf dan hangen. In dit artikel bespreken we hoe programmeren werkt, welke programmeertalen er zijn en hoe je een app of website zelf kunt programmeren. 

WordPress in een paar klikken online!

Een stukje geschiedenis

Aan het begin van het internettijdperk zijn er verschillende codetalen bedacht die in de loop der jaren verder ontwikkeld zijn. Deze codetalen zijn nodig om structuur en consistent aan het wereldwijde web (het internet) te brengen. Met zoveel gebruikers, die ook weer verschillende browsers en computers gebruiken, waren er internationale standaarden over coderen nodig. De organisatie World Wide Web Consortium (W3C) is verantwoordelijk voor het standaardiseren van het internet.

Op deze pagina geven we jou een kort overzicht van de verschillende codeertalen. Per codetaal hebben we een pagina aangemaakt met een handleiding waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe de codetaal werkt. Ben je van plan om meerdere codetalen te leren? Dan is het raadzaam om de volgende volgorde aan te nemen: HTML, CSS, PHP en Javascript. HTML en CSS vormen de basis. Je hebt kennis over deze twee programmeertalen nodig om PHP en Javascript te kunnen gebruiken. 

HTML: HyperText Markup Language

HTML is niet zozeer een codetaal, maar meer een opmaaktaal. Deze taal wordt gezien als de standaard opmaak taal voor webpagina’s. Het is bedacht door Tim Berners- Lee in 1991 met als doel om wetenschappelijke documenten van de Universiteit in Genève beter toegankelijk te maken. Hij ontwikkelde de eerste webbrowser en gebruikte HTML om structuur aan te brengen in webpagina’s. Het uiteindelijke doel van HTML is om webpagina’s vanaf verschillende computers en browsers goed leesbaar te maken. 

Met HTML kun je aangeven waar verschillende elementen van een document weergeven moeten worden. Een element kan bijvoorbeeld een tekst of een afbeelding zijn. Daarbij kun je ook aangeven hoe groot het element weergeven dient te worden. Wil je leren hoe HTML werkt? Lees dan hier onze HTML handleiding. 

CSS: Cascading Style Sheets 

Het is mogelijk om elementen met HTML vorm te geven. Het probleem was echter dat HTML codes te lang en onoverzichtelijk werden. Met CSS, een code taal ter ondersteuning van HTML, kun je de elementen van een webpagina vormgeven. Hiermee bedoelen we de opmaak van de elementen zoals de kleur, borders en lettertype. Basiskennis over CSS is ontzettend handig. Het helpt je codes beter te begrijpen en het wordt makkelijker om kleine dingen van je WordPress website zelf aan te passen.

Het is op drie verschillende manieren mogelijk om CSS te koppelen aan een Html-bestand, namelijk inline stijlen, stijl blok en door een extern stijlblad aan te maken. 

  1. Inline stijlen: je voegt opmaak attributen toe aan een specifiek Html-element op een specifieke webpagina.
  2. Stijlblad toevoegen: je voegt een stukje code toe aan de <head> van een Html-bestand. De CSS-opmaak heeft alleen betrekking op alle soortgelijke elementen op een specifieke webpagina.
  3. Externe sheet toevoegen (style.css): je maakt een externe stylesheet aan die betrekking heeft op soortgelijke elementen op alle webpagina’s. Je zult wel vanaf elke Html-bestand een verwijzing moeten maken naar het style.css bestand.

Meer weten over CSS en hoe het werkt? Raadpleeg hier onze CSS handleiding

PHP: Hypertext Preprocessor

Met HTML en CSS is het alleen mogelijk om statische webpagina’s te creëren zonder enige interactie met de bezoeker. PHP is een codetaal ontwikkeld voor het creëren van dynamische webpagina’s. Met PHP wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een zoekfunctie, inlogscherm of een chat aan je website toe te voegen. 

PHP codes worden uitgevoerd door de server en niet op de computer van de bezoeker. Het is dus belangrijk dat de server PHP ondersteunt wat het overgrote deel van de servers van hostingproviders gelukkig ook doen.

Javascript 

Net als met PHP is Javascript bedoeld voor het maken van dynamische webpagina’s, waardoor interactie met de bezoeker mogelijk is. Om een voorbeeld te geven: de bezoeker vult zijn naam in op jouw website. Met Javascript is het mogelijk om de bezoeker op iedere pagina bij naam te noemen. Javascript kan geschreven worden voor de client-side (script wordt uitgevoerd door de browser) of voor de server-side (script wordt uitgevoerd door de server bij het openen van de webpagina). Ook kun je met Javascript verwijzen naar een databases en hier gegevens aan toevoegen / vandaan halen. 

Javascript (een scripttaal) moet niet verward worden met Java, wat een programmeertaal is. Om te beginnen met het leren van PHP is basiskennis van HTML nodig, een browser of server dat Javascript ondersteunt en een teksteditor. 

Het leren van programmeertalen is interessant en absoluut aan te raden. Enige basiskennis maakt het makkelijker om bestanden met codes te begrijpen. Zo kun je zelf kleine aanpassingen maken die binnen de template niet aangeboden worden. Wil je codetalen leren voor het bouwen van een eigen site? Realiseer je dan goed dat dit veel tijd kost en niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Schakel onze webspecialisten in voor een professioneel resultaat.