Webhosting providers

Een website bestaat uit informatie, afbeeldingen, video’s en web applicaties. Wil je deze content op een website weergeven dan heb je een hostingbedrijf nodig. Hostingproviders bieden verschillende pakketten aan wat het lastig maakt om een keuze te maken. Welke hostingpakket past het beste bij mijn website is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Lees hoe webhosting werkt en waar je op let bij het kiezen van een hostingpakket.

WordPress in een paar klikken online!

Hoe werkt een webhosting precies?

Op een website of webwinkel toon je onder andere informatie, afbeeldingen, producten en contactformulieren. Deze bestanden zullen ergens opgeslagen moeten worden. Hiervoor stelt het hostingbedrijf een server beschikbaar. Deze server stuurt alle opgevraagde data naar de browser van je bezoekers. De browser vertaalt de codetalen zodat de website op correcte wijze weergeven wordt.

Het hostingbedrijf kies je op basis van betrouwbaarheid, betaalbaarheid, de kwaliteit van de klantenservice en het aanbod van hostingpakketten. Hoe weet je welk hostingpakket geschikt is voor jouw website? Het aantal bezoekers en de hoeveelheid bestanden die op je website staan zijn belangrijke gegevens voor het uitkiezen van een hostingpakket. 

Hosting Pakketten verschillen in hoeveelheid geheugen, snelheid, veiligheid van de website, het aantal e-mailadressen en mailboxen dat je tot je beschikking hebt, de wijze waarop klantenservice geregeld is en hoeveel domeinnamen je per webhosting mag gebruiken. 

Welke diensten leveren hostingprovider nog meer?

Naast het aanbieden van een server bieden de meeste webhosting bedrijven extra diensten aan zoals e-mailaccounts, databases, web applicaties (bijvoorbeeld installatie WordPress), backup en SSL certificaten. 

Soorten webhosting

Om het verhaal nog ingewikkelder te maken: hostingproviders bieden verschillende hosting servers aan. Hieronder vind je de meest voorkomende servers:

  • Gratis hosting wordt aangeboden met beperkte mogelijkheden. Vaak worden Scripts codetalen niet ondersteund en is schijfruimte en bandbreedte beperkt.
  • Shared hosting; meerdere websites op één server. Deze server deel je met andere websites gebruikers. Het nadeel is dat gebruikers met grote webwinkels veel van de beschikbare capaciteit opeisen, wat jouw website kan vertragen. Deze vorm van hosting is vaak goedkoper en daarom alleen geschikt voor kleinere websites met weinig content en verkeer.
  • Reseller hosting: wil je een eigen hosting opzetten of webhost aan klanten aanbieden? Kijk dan eens naar reseller hosting. Het voordeel hiervan is dat je zelf bepaald hoeveel websites je op de server plaats. Daarbij kun je extra inkomsten generen met het aanbieden van een server.
  • Virtual Private Server (VPS) hosting: een fysieke server die opgedeeld is in virtuele servers. Elke gebruiker heeft eigen rechten en is niet afhankelijk van andere gebruikers (andere websites hebben geen invloed op de snelheid van jouw website). Deze optie is geschikt voor zware websites of webwinkels.

Welke factoren spelen een rol?

Webhosting bedrijven hanteren soms moeilijke begrippen die voor beginners lastig te begrijpen zijn. Hieronder vind je definities van de meest voorkomende begrippen.

Bandbreedte

Dit is de hoeveelheid informatie die per seconde kan worden overgedragen van de server naar de browser. Meestal wordt dit aangegeven in bits per seconde.

DNS

Computers communiceren online aan de hand van unieke IP-adressen die moeilijk te onthouden zijn voor mensen. DNS (Domain Name System) zorgt voor de koppeling tussen het IP-adres en het domeinnaam. 

Geheugen (schijfruimte)

Het geheugen wordt ook wel random-access-memory (RAM) genoemd. Informatie wordt op chips opgeslagen die snel opgevraagd kunnen worden. Het geheugen heeft deels invloed op de snelheid van jouw website.

Backbone

De backbone wordt de ‘ruggengraat’ van het internet genoemd. Het internet bestaat namelijk uit verschillende verbindingen en netwerken die samen komen bij landelijke knooppunten zoals het Amsterdamse AMS-IX knooppunt. Al deze verbindingen bij elkaar worden backbone genoemd. Het is belangrijk dat je voor een hosting kiest die meerdere verbindingen heeft en aangesloten is bij verschillende knooppunten.

Dataverkeer

Dataverkeer heeft betrekking op de hoeveelheid data die uitgewisseld kan worden met de computer van de gebruiker en de server. Hoe meer bezoekers je krijgt hoe meer dataverkeer je nodig hebt.De meest belangrijke aandachtspunten bij het uitkiezen van een hostingbedrijf zijn het verwachte dataverbruik van je website en de benodigde schijfruimte. Deze hebben namelijk een grote invloed op de snelheid van je website.

Overige factoren die een rol spelen

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen van een hostingbedrijf- en pakket:

  • Hoeveel staat / plaats je op jouw website? Hoe meer content, hoe groter de diskruimte (of dataverkeer) moet zijn.
  • Maak je gebruik van een open software? Sommige webhosting bedrijven bieden een one-click installatie van bijvoorbeeld WordPress aan. 
  • Heb je een server met ondersteuning van scripts talen (bijv. PHP) nodig? Meestal is het antwoord hierop ja.
  • Hoeveel bezoekers verwacht je aan te trekken? 
  • Hoeveel websites wil je op de server plaatsen?

Hoe groter het hostingpakket, hoe meer dataverkeer, schrijfruimte en e-mailaccounts je ontvangt. Voor een kleine en simpele website heb je vaak genoeg aan een basispakket. Bedenk je goed dat je het pakket altijd nog kunt upgraden.

Klantenservice van hostingproviders

Het belang van een goede klantenservice mag niet onderschat worden, zeker als beginner zal je de klantenservice vaker nodig hebben. Het is prettig als je een klantenservice hebt om op terug te vallen wanneer jouw website eruit ligt. Let op: bij voordelige hosting bedrijven ontvang je vaak beperkte service.  Zorg er altijd voor dat je voor een hosting bedrijf kiest die per e-mail of telefoon bereikbaar is.

Tot slot is het raadzaam om voor een hostingbedrijf te kiezen waarbij het 24/7 mogelijk is om gratis een back-up te maken. Bij de meeste hostingbedrijven is dit het geval, maar lang niet altijd.