Met de komst van online platformen zoals WordPress en Drupal heb je geen kennis van programmeertalen nodig om een professionele website of webwinkel te bouwen. Enige kennis van programmeertalen is handig maar geen vereiste. Laat de keuze voor het platform afhangen van je plannen. Heb je ambities dan past een open CMS zoals WordPress of Magento hier goed bij. Je kiest voor gesloten CMS zoals Wix wanneer je het allemaal zo simpel mogelijk wilt houden. Benieuwd welke platformen matchen met jouw plannen? Het antwoord vind je hier!
Open en gesloten content management systemen
Praten we over platformen dan hebben we het eigenlijk over content management systemen (CMS). Deze zijn er in twee verschillende soorten namelijk open en gesloten. Bij open software verbeteren ontwikkelaars wereldwijd aan het systeem. Zij ontwikkelen bijvoorbeeld plugins en ontdekken beveiligingslekken.
Bij een gesloten systeem werkt het net even wat anders. In dit geval ligt de beheer en de ontwikkeling van het CMS systeem bij één ontwikkelaar. Hierdoor worden er minder nieuwe technieken ontwikkeld en blijven de mogelijkheden relatief beperkt.
Open platformen:
- WordPress
- Drupal
- Joomla
Gesloten platformen:
- Rubix
- Weebly
- Jimbo
WordPress
WordPress is één van de meest gebruikte open CMS systemen. Het gebruik van WordPress is gratis. De mogelijkheden zijn echter oneindig doordat iedereen nieuwe plugins en templates mogen ontwikkelen. WordPress is geschikt voor kleine en grote websites, maar niet voor websites met miljoenen bezoekers per maand.
Er worden zowel gratis als betaalde templates en plugins aangeboden. Met behulp van de plugin Woocommerce bouw je gratis een webwinkel.
De voordelen van WordPress
- Gratis te gebruiken
- Groot aanbod templates en plugins
- Mogelijkheid om zelf een plugin (te laten) ontwikkelen
- Bij problemen is er veel informatie online beschikbaar
- Plugin WooCommerce maakt een professionele webwinkel mogelijk
- Eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface
De nadelen van WordPress
- WordPress websites zijn populair voor hackers
- WordPress websites worden trager naarmate je meer content upload
- Het downloaden van verschillende templates en plugins kan leiden tot conflicten tussen de codes van verschillende ontwikkelaars.
Meer weten over WordPress? Lees dan hier onze handleiding.
Drupal
Het CMS Drupal heeft de laatste jaren veel nieuwe gebruikers gewonnen. Drupal heeft een community van 720.000 leden die helpen aan de ontwikkeling en het beheer van nieuwe of bestaande plugins en templates. Het aantal mogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van WordPress. Het verschil zit hem in de wijze waarop je een website bouwt.
Drupal werkt met modules. Na het installeren van Drupal ontvang je de ‘core modules’ zoals blog, forum, gebruikersbeheer en statistieken. Je breidt het aantal mogelijkheden uit door gratis of betaalde modules te downloaden.
Benieuwd hoe Drupal werkt? Je leest het hier!
De voordelen van Drupal
- Gratis te gebruiken
- In vergelijking met WordPress heb je bij Drupal weinig overlap van codes van verschillende ontwikkelaars wat conflicten voorkomt.
- Het aanbod van modules is groot
- Groot aanbod templates en plugins
- Mogelijkheid om zelf een plugin (te laten) ontwikkelen
De nadelen van Drupal
Het nadeel van Drupal is dat de modules soms vrij ingewikkeld kunnen zijn. Met name in het begin kost het tijd om alles uit te vinden. Gelukkig is er voldoende informatie te vinden in video tutorials, forums en blogartikelen
Rubix
Rubix is een online website builder waarmee je gratis twee websites kunt bouwen. Een online website builder is een gesloten CMS waarbij de ontwikkelaars van het platform ook de ontwikkeling van plugins en templates op zich nemen. Rubix is geschikt voor beginnende ondernemers, een persoonlijke blog of een simpele webwinkel.
Het systeem maakt gebruik van een gelimiteerde versie van WordPress. Het aanbod van templates en plugins kan beperkingen opleveren wanneer geavanceerde oplossingen nodig zijn (bijvoorbeeld een op maat gemaakte webwinkel of prijsvergelijker).
De voordelen Rubix
- Gebruik van twee websites is gratis
- De website van de voorkant aanpassen. Zo zie je direct het resultaat.
- Hosting en het domeinnaam zijn inbegrepen
De Nadelen van Rubix
- Aantal mogelijkheden beperkt
- Het aantal mogelijkheden uitbreiden kan, maar kost geld.
- Bij een gratis account ontvang je een subdomein zoals gratis websites.siterubix.nl. Dit straalt geen professionaliteit uit.
Wix
Wix is een gesloten CMS systeem. Het platform werd opgericht in 2006 en inmiddels zijn er meer dan 70 miljoen websites die op de servers van Wix draaien. Het aanbod van templates en plugins is heel behoorlijk ondanks dat Wix de ontwikkeling ervan in eigen handen heeft. Wix is hard aan de weg aan het timmeren en snoept steeds meer marktaandeel weg van grotere spelers. Met name mensen die een simpele website of webwinkel willen zijn bij Wix aan het goede adres. Er worden verschillende pakketten aangeboden en er wordt maandelijks gefactureerd.
De voordelen van Wix
- Zeer gebruiksvriendelijke interface: je kunt direct aan de slag!
- De website van de voorkant aanpassen. Je ziet direct het resultaat.
- Veel mogelijkheden voor een gesloten CMS systeem
- Eenvoudig om je website SEO vriendelijk in te richten
- Hosting en domeinnaam zijn inbegrepen
De Nadelen van Wix
- Bijbetalen voor extra mogelijkheden
- Niet geschikt voor de bouw van geavanceerde websites
- Niet de mogelijkheid om zelf een plugin (te laten) ontwikkelen
Aan de slag met Wix? Lees onze handleiding hier!
Weebly
Weebly, net als Wix in 2006 opgericht, is een gratis online webbuilder. Alle site-elementen voeg je toe aan de voorkant van de website en kun je eenvoudig verplaatsen of verwijderen volgens het drag-and-drop principe. Met een gratis account kun je een beperkt aantal templates en plugins gebruiken.
Weebly is net als de meest gesloten CMS systemen geschikt voor simpele websites of webwinkels. Het werkt uitstekend voor internetondernemers of hobbyisten die behoefte hebben aan een website zonder poespas en ook een professionele look nastreven.
De voordelen van Weebly
- Zeer gebruiksvriendelijke interface: je kunt direct aan de slag!
- De website van de voorkant aanpassen. Je ziet wat je doet wat het makkelijker maakt om een website of webwinkel te bouwen.
- Gratis gebruik maken van een subdomein
De nadelen van Weebly
- Beperkt aantal mogelijkheden
- Niet geschikt voor de bouw van geavanceerde websites of webwinkels
- Niet de mogelijkheid om zelf een plugin (te laten) ontwikkelen
Lees hier onze Weebly handleiding!
Jimdo
Jimbo is een gesloten CMS. Met een gratis account heb je beperkte mogelijkheden. Deze platform is erg geschikt voor de lokale ondernemer zoals een kapper, voetbalvereniging of lokale wasmachine verkoper met een kleine webwinkel. Bij Jimdo kies je uit verschillende pakketten en word je maandelijks in rekening gebracht.
De voordelen van Jimdo
- Gratis een subdomein aanmaken
- Gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’ interface
- Hosting en subdomein inbegrepen.
De nadelen van Jimdo
- Aantal mogelijkheden vrij beperkt
- Niet geschikt voor de bouw van geavanceerde websites
- Niet de mogelijkheid om zelf een plugin (te laten) ontwikkelen